Om Kattelurerna

Kjellvar

Kjellvar är den minsta och snällaste Katteluren. Han vill gärna att Kattelurerna ska hålla sams, men det hindrar honom inte från att sätta krokben för de andra och rigga små fällor som de inte ser. När Kjellvar får bestämma kryper han in i små, trånga ställen – allt ifrån kartonger till filtar, hattar och vindsutrymmen. Det gör honom ibland svår att hitta, vilket han tycker är bra.

Banke

Banke är stor och bestämd, men sover med lampan tänd och vill gärna att andra ska gå först om något verkar läskigt. Ingen kan läsa som Banke. Han läser otroliga mängder böcker och tidningar. Ibland säger han svåra ord som de andra inte förstår. När ingen ser dansar han med sin svans och till skillnad från de andra Kattelurerna tycker han om att duscha! Han är noga med sitt utseende – kanske lite för noga.

Kattla

Kattla är den snabbaste katten. Hon har blixtsnabba reflexer och kan jama jättefort. Ingen älskar kaffe så mycket som Kattla. Kattla vill helst ha kaffe och glass till frukost, men av olika anledningar får hon sällan det. De andra Kattelurerna kan vara snofsigt klädda, men Kattla är tvärtom – tassarna måste vara fria! Även om det är mitt i vintern och hon huttrande kikar fram från en varm vinterjacka, har hon ändå inga skor på sig. Kattla ogillar långsamhet. Saker måste ske snabbt! Därför löser hon ofta problem före någon annan. Ibland är det toppen. Andra tillfällen leder det till fler problem.

Ture

Ture är morgontrött och kvällstrött. Han får heller inte störas på sin eftermiddagsvila. Då blir han jättesur. Faktum är att Ture oftast går runt och är mer eller mindre surmulen, men han har ett hjärta av guld som visar sig när någon är i knipa (om det inte är en annan Kattelur, för då är det antagligen Tures fel att de är i knipa). Det enda som gör Ture glad är äventyr. Riktigt glad blir han av att åka skidor. Då går det nästan att se honom le. Nästan.

Valdis

Valdis har en speciell förkärlek till naturen. Hon är en upptäckare av rang och har hittat flera nya arter och raser. Hon är ofta omnämnd i Kattbladet och prisad för sina upptäckter. Det händer att Valdis sitter stilla hur länge som helst och tänker. I sådana lägen svarar hon inte om någon talar med henne. Det är tack vare att hon har förmågan att sitta still och fokusera som hon lyckades upptäcka en tidigare helt okänd varelse, som finns över hela planeten. De rör sig så snabbt att de inte syns, men Valdis lyckades förstå att de fanns och då gick det till slut att se dem.

Knigel –
skala 1:100 Upptäckt av C.L. Valdis

Jorunn

Jorunn ser det komma. Vad ser hon? Allt som är på väg! Ingen kan överraska Jorunn, inte ens Kjellvar fast han är så bra på att smyga. Jorunn är också den som slipper bli bestulen av tjuvar, den som ser land i fjärran när hon är på havet och den som ser vilken tårtbit som är störst – även om det är väldigt jämnt! Jorunns skratt smittar av sig. Det kan göra nästan vem som helst glad – och Jorunn skrattar ofta. En del tror att hon inte tänker så mycket, men sanningen är att det är tvärtom. Jorunn har tänkt ut att det inte lönar sig att deppa ihop när saker går fel, så därför ser hon till att ha något att glädjas över. När Kattelurerna behöver en plan är det Jorunn som ser till att de har en.

Pst! Vill du veta en hemlis?
Om jag känner Klas Kattsson rätt kommer han att vilja skaffa minst en katt till i framtiden. I så fall kommer Kattelurerna bli fler! Men det lär dröja. Än så länge har Klas Kattsson fullt upp med de Kattelurer han redan har.